Danmark kunne have gjort en god figur ved sommerens fodboldturnering ved OL. Ærgerligt at U/21-EM ikke var en succes.

Torsdag begyndte fodboldturneringen for herrer ved de Olympiske Lege i London. Fodboldturneringen er spredt ud over flere stadioner, så for den dele af de historiske lege foregår faktisk i hele England, og der er lagt op til en stor begivenhed på det grønne græs.

Selve OL er uden diskussion den største sportsturnering i verden, og derfor fylder fodbolden selvfølgelig også noget. Selvom den ikke får så meget opmærksomhed hos den brede befolkning som andre discipliner skal man ikke tage fejl af turneringen. Det er højt niveau, der er stjernespillere og store talenter med – og så er det prestigefyldt.

Der er dem, som betragter OL som verdens næststørste fodboldturering – FCK-træner Ariël Jacobs er for eksempel en af dem. Derfor er det utrolig ærgerligt, at Danmark ikke er med. For det første ville det give turneringen markant mere opmærksomhed, for det andet ville det være godt for landets U/23-spillere og for det tredje ville det være dejligt at opleve 20 år efter seneste danske OL-deltagelse. Og så kunne Danmark godt have gjort en god figur.

Men Danmark er som bekendt ikke med takket være den undervældende danske indsats ved U/21-EM for et år siden. Indsatsen og de skuffende resultater er der skrevet rigeligt om – det medførte heftig debat sidste sommer – så det vil jeg ikke gå ind i her. Jeg vil blot konstatere, at det er dybt ærgerligt, at Danmark med træner Keld Bordinggaard i spidsen skuffede på hjemmebane, så det nu er Hviderusland, der har ”vores” OL-billet i England i disse dage.

Det er sjovt at tænke på, hvilket hold Danmark kunne stille med til OL. Man må tage 18 spillere med til EM, heraf skal 15 være under 23 år, mens tre andre må være ældre. Det kunne give et særdeles spændende dansk OL-hold bestående af spillere født efter 1. januar 1989 – suppleret med Agger, Kvist og Bendtner. Her på tipsbladet.dk har vi bragt et bud – uafhængigt af skader og tilladelse fra klubber:

Nicolai Larsen – Frederik Sørensen, Daniel Agger, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Nicolai Boilesen – Mads Albæk, William Kvist, Christian Eriksen – Nicolai Jørgensen, Nicklas Bendtner, Emil Larsen.

Der er sikkert andre kandidater, der presser sig på – Jannik Vestergaard, Jores Okore, Viktor Fischer og Nicklas Helenius er nogle af dem – men uanset hvad er det et slagkraftigt hold, der godt kunne have gjort en god figur. Vi har valgt Agger, Kvist og Bendtner som ”Over 23”-spillere, men også her kunne der måske være andre alternativer.

Under alle omstændigheder er det ærgerligt, at ovenstående spillere ikke kan vise sig frem på en af de største scener i de kommende uger. Danmark har stolte OL-traditioner, når det gælder fodbold.

I 1908 og 1912 vandt vi sølv i nogle tyndt besatte OL-turneringer, men mere imponerende blev det som bekendt til hhv. bronze og sølv ved de berømte lege i 1948 og 1960, hvor berømtheder som 'Det Fynske Uvejr' Jørgen Leschly Sørensen, Aarhus-målmanden Henry From, Vejle-koryfæet Tommy Troelsen og ikke mindst Frederikshavns egen Guld-Harald slog sine navne fast i den danske fodboldbevidsthed. Siden dengang har det været tyndt med danske OL-indsatser på fodboldbanen.

I 1972 var vi med uden at imponere og legene i 1992 er mest berømt for den utrolige hedebølge i Barcelona, der satte hele det danske hold – og særligt AGF'eren Søren Andersen – til tælling, hvilket førte til tre nederlag under Viggo Jensens ledelse.

Der bliver ingen historiske danske OL-fodboldspillere at skrive om denne sommer. Det kunne ellers have været rigtig spændende, men alligevel skal det nok blive interessant at følge OL-turneringen. Den begyndte som bekendt med nogle underholdende kampe i går – og nogle sjove resultater og overraskelser. Jeg glæder mig i hvert fald til at følge Neymar, Suarez, Team GB og alle de andre ved den store fodboldturnering.

Det skal nok blive olympisk.

Sig hvad du mener!