C/N: Super Bowl - Son of Bum
Generelle

C/N: Super Bowl - Son of Bum

Super Bowl-tid. Vi har lige kigget på en enkelt af nattens aktører,

NÅR DEN HALVTREDSINDSTYVENDE Super Bowl i nat afvikles, så er der masser af gode historier. Alene Carolina Panthers’ linebacker-veteran Thomas Davis, der er kommet tilbage fra utallige alvorlige knæskader, og stadigvæk spiller dominerende og i morgen endda med en brækket arm er en god historie.
Men den person der interesser mig mest er Denver Broncos’ Defensive Coordinator Wade Phillips. I en verden hvor nytænkning og udvikling altid er på dagsordenen, så er den 68-årige Phillips et friskt pust. Som søn af den legendariske træner og evigt cowboyhat-bærende Oail ’Bum’ Phillips (Head Coach for Houston Oilers og New Orleans Saints) er Wade Phillips opvokset med football og stod i mesterlære som sin far allerede i 1973 som linebackers coach for Oklahoma Stae. Bum var defensive coordinator. Faktisk følges far og søn frem til 1985, hvor Wade bliver midlertidig head coach for Saints i stedet for Bum. 
Hvis man kigger henover Wade Phillips’ karriere, så er der mange opture, men de helt store triumfer mangler. Det er stadigvæk ham, der er den sidste head coach, der tog Buffalo Bills til playoffs helt tilbage i 1999. Det var Wade Phillips’ gruopvækkende San Diego Charges-forsvar med Shawne ’Lights Out’ Merriman, der blev outfoxed af New England Patriots i en sæson der skulle have været Chargers, fordi de havde NFLs bedste hold. Det var også Wade Phillips, der gjorde Dallas Cowboys til et seriøst playoffhold igen efter et fravær på 12 år. I hans seneste job før Broncos gjorde han JJ Watt til NFLs bedste forsvarsspiller på rekordtid
 
Trods en 45 årig lang og succesfuld karriere, så har Wade Phillips kun været i Super Bowl én gang før. Det var som defensive coordinator for netop Denver Broncos, bare for 26 år siden. Super Bowl 24, hvor HC Gary Kubiak i øvrigt var reserve for John Elway. Dengang skilte Joe Montana og Jerry Rice fuldstændig ad, og Montana kastede 5 TDs og San Francisco 49’ers fik lavet 461 yards på dagen. Det er ikke det bedste Super Bowl-minde. 
 
 Blitzkrieg
 
 
Forsvarsspil hos Wade Phillips er ikke nemt. Det er aggressivt med mange former for blitz. Bortset fra New England Patriots-kampen, hvor de ikke spillede med særligt meget blitz. Det er heller ikke nemt at gennemskue om Broncos spiller man eller zone. Som Philips forklarede på pressemødet forleden:
"We play a lot of match zone, but people think we're playing man-to-man. Hopefully, that confuses them. It probably confused you already.”
Alene det gør Phillips’ forsvar mere kompliceret og sofistikeret end andre trænere, der er kendt for at blitze. Både i forhold Ryan-familiens (Buddy, Rob, Rex red.)46-blitzes og andre notoriske zone blitz-trænere som Dick LeBeau og nu afdøde Jimmy Johnson. Alligevel er Phillips ikke en redyrket teoretiker. Hans spil tilpasses i forhold de spillere han har til rådighed. Der vil altid være efterspørgsel efter den slags. Også selvom at det krævede et opkald fra en gammel ven for Phillips, der efter et års arbejdsløshed stille og roligt, var på vej til pensionering. Nu leder han NFLs bedste forsvar. Da New England Patriots’ head coach Bill Belichick skulle forklare det overraskende nederlag til Broncos var det også med en hentydning til, at han var blevet out coached af Wade Phillips.
 
 
Der er mange grunde til, at det aldrig er blevet til en ring for Wade Phillips. En af dem kan måske skyldtes, at han er for blød. At han ikke har dræberinstinkt ligesom mange af dem, han har omgivet sig selv med. Bill Parcells for eksempel. Da HBO filmede dokumentarserien Hard Knocks var det en tydeligt rørt Wade Phillips, der tog imod spillerne en for en og fortalte dem, at endestationen var her, at Dallas Cowboys ville cutte dem fra truppen. Andre trænere tager det som meget naturlig del af jobbet, og ønsker held og lykke med future endeavours. Men ikke Wade Phillips rørt til tåre og den værste del af jobbet for ham. 
 
Wade Phillips er en træner by heart, ikke en manager.  All-Pro Von Miller fortalte forleden til Denver Post, at Wade Phillips ulig så mange andre NFL-trænere sætter sig ned og har lange samtaler med spillerne i omklædningsrummet. Og så er han ydmyg. Wade Phillips er på Twitter. Hans valg af handle er @sonofbum – bare lige for at undstrege, at han trods en alder af 68 år og en selvstændig, glorværdig karriere stadigvæk er sin fars søn (Bum Phillips døde i 2013 red.). ”My dad was my hero, not just as my dad but also as my high school and college coach..” fortalte Wade Phillips til pressemødet før New England Patriots-kampen, da han blev spurgt om hans fars indflydelse.
 
 I nat kan Phillips så forhåbentlig løfte Vince Lombardi-trofæet for første gang. Det ville også være en stor cadeau til Phillips-familien, der nu i tre generationer arbejder i NFL. Sønnen Wes Phillips er tight end coach hos Washington Redskins. Og vil det så være et slutpunktum for Wade Phillips’ karriere? Næppe. Man kan ikke slukke for en mand, hvis sind er ungt med spillerne. Tidligere på ugen stjal han CB Aqib Talibs bling-bling og efter Patriots-kampen citerede han Drake: ”I like Drake because I started from the bottom and now I am here”
 
What a Son of Bum.   
 

Wade Phillips med Aqib Talibs bling