C/N: Klopp-effekten
Foto: Martin Meissner / Polfoto
Generelle

C/N: Klopp-effekten

Denne kommentar handler om alt det der sker syd for grænsen. Nemlig i Tyskland

Dagen mange vidste ville komme kom. Det var ikke på det forventede tidspunkt. Der ville måske gå et par år, måske lidt mindre, men den ville komme. Jürgen Klopp stopper i Dortmund. Klubben han i høj grad har været med til at hæve op til tidligere tiders højder, og har givet inspiration og optimisme for andre gamle sårede elefantklubber, at en turn around KAN lade sig gøre. Bare se i Brøndby, hvor man erklærede Dortmund som vestegnsklubbens store forebillede. Dog uden man lagde noget egentlig handling om bag de ord. Men det er vel bare typisk.

Klopps afgang åbner naturligvis op for en masse spekulationer. Hvad vil han så? Vil han sådan Pep Guardiolask tage et sabbatår og blive klogere? Vil han til Premier League? Hvilken klub kunne være interesseret? Den første spekulation var, at Klopp skulle tage til Al-Manchester, hvor alle betragter Manuel Pellegrini som dead man walking. Men Klopp er ikke et optimalt fit. Han har ingen erfaring med PL til en klub, der altid er i vind nu-mode. Spillestilsmæssigt er Al-Manchester tættere på trænere som Carletto, Rafa Benitez og Diego Simeone. Og så vil en fyr som Julen Lopetegui også være en sort hest, dels på grund af de flotte europæiske resultater med FC Porto og dels har han en forhistorie med Al-Manchesters ledelse Txiki Bergiristain og Ferran Soriano. Havde det været forrige sommer, så havde Arsenal og Manchester United også været et naturligt spørgsmål, men Arsene Wenger har fået en ny kontrakt, og Louis van Gaal har på sin egen Van Gaalske kaosmåde fået Manchester United til at være blandt de bedre i år. Så er der Liverpool, der faktisk har en trup, der er meget Klopp-esque. Klopp ville være en Messias i Liverpool, men spørgsmålet er nærmere om Klopp allerede er blevet for stor til Liverpool. Klopp er en top-top manager, og sådan en har Liverpool ikke haft siden..... tja... 80'erne.

Nede i Bayern München må de også tænke sit. Eller de har sikkert vidst det længe, i klubben hvor man som en tyv om natten har håndplukket Dortmund og Jürgen Klopps største profiler løbende. Hernede er stemningen mildest talt anspændt efter, at Pep Guardiola har vundet en intern magtkamp imod koryfæet Hans Müller-Wohlfarth. Magtkampene er en del af jobbet hos Säbener Strasse, og vi har været inde på det før. Men Guardiola er også en lidt sær fisk, og praktisk talt, så har han kun et år tilbage af sin kontrakt med Bayern München. Begge Manchester-klubber har Guardiola som deres idelle træner, og TV-selskaberne savler over at kunne øjne endnu et kapitel i rivaliseringen imellm José Mourinho og Guardiola. Forlænger Guardiola ikke, så vil det også være en oplagt plads for Klopp, hvis han vil sidde over i et års tid. 

Skal Klopp til Spanien eller Italien, så er det nogle af klubberne med nye penge og ejere; Valencia, Inter eller Milan, der er nødt til at vise seriøse penge og total kontrol til Klopp, det kan godt være svært at se. I Barcelona og Real Madrid er sæder, næsten som i gamle dage, halvvarme, men en fyring hænger ikke over Luis Enrique og Carletto, dels pga. Barcelonas embargo og dels på grund af, at Carletto har gjort det glimrende i Madrid uden for meget bøvl med pressen eller omklædningsrummet. En dark horse kunne være Paris Saint-Germain, hvor Laurent Blancs stjerne suser op og ned. Han har aldrig været et ønskevalg og byrden hænger konstant over hovedet på ham. Det ene fantastiske resultat bliver hurtigt afløst af en pinlig optræden. 

Forlydner fra Klopp-lejren og udtalelser ala Mourinhos  tyder på, at der ligger en plan og et job rundt om hjørnet. Det kan bliver sommeren store karrusel-trigger som vi ikke har set større siden Pep Guardiola lærte sig selv tysk. Nu er det en tysker, der, måske, skal lære engelsk.