Hvorfor skifter Martin Thomsen til Silkeborg?
Foto: Mathias Svold/Polfoto
Generelle

Hvorfor skifter Martin Thomsen til Silkeborg?

Hobro mister til sommer en kulturbærer, leder og skudtrussel i Martin Thomsen. Men hvorfor overhovedet skifte fra Superliga til 1. division? Her er mit bud på hvorfor.

Torsdag 28. maj blev det offentliggjort, at Martin Thomsen noget overraskende skifter fra Hobro til Silkeborg IF. Det overraskende består naturligvis i, at Martin Thomsen skifter en Superligaklub ud med en nedrykker. Jeg er hundrede procent overbevist om, at de i Hobro begræder afskeden med Thomsen. De mister en kulturbærer og en af klubbens egne spillere, som der ikke er mange af i forvejen i førsteholdstruppen, men som er meget vigtige for klubben. Han har ganske vist spillet størstedelen af sin seniorkarriere i Skive, men Mardo, som han kaldes, er Hobro-dreng oprindeligt.
Han er den første spiller, som Hobro har betalt overgangssum for, da Hobro hentede ham tilbage fra Skive i 2013, da Jonas Dal blev træner og han har været fast mand og spillet stort set alle kampe siden.
 
Men hvorfor skifte klub og til et lavere niveau? Jeg er sikker på, at i hvert fald en del af forklaringen skal findes i muligheden for at blive fuldtidsprofessionel. Martin Thomsen er trods alt 32 år, så hvis det skal være, skal det være nu. Måske får han endda en større løn, end han ellers har fået, men det udsagn er udelukkende baseret på sandsynlighedsberegning og min indsigt i lønniveauet i Hobro, som er så meget lavere end de fleste andre konkurrerende klubber, at han næsten ikke kan andet end gå op i løn rent fodboldmæssigt. Jeg er ret sikker på, at Hobro har strukket sig langt for at forlænge med en kulturbærer som Thomsen, men det ser ud til, at de ikke har kunnet matche Silkeborg alligevel.

Dog skal man huske på, at Martin Thomsen jo faktisk har haft to lønninger, da han sideløbende med fodbolden har arbejdet deltid som folkeskolelærer, så måske går han endda samlet set ned i løn, men det er alt sammen gisninger. Mit bud er, at det alt i alt går nogenlunde lige op, men at Mardo nu kan nøjes med ét job.

Hvis man skal prøve at forstå, hvorfor Martin Thomsen skifter klub, skal man sætte sig lidt ind i hans mentalitet.
Mardo har altid været villig til at tale om de oplevelser, Hobro har været igennem de seneste år. Det har nærmest bare været som at trykke på en knap og så kom det af sig selv. Han har fortalt indlevende på en måde, så man ikke er i tvivl om, at han sætter pris på alt det, han har været en del af. Han er en af de spillere, som måske nok havde fraskrevet sig muligheden for at prøve sig af på højeste plan, selvom talentet i første omgang vel egentlig rakte til mere. Som ganske ung fik han kontrakt i Viborg FF, men her kom gennembruddet aldrig. I stedet blev han i godt og vel ti sæsoner en bærende profil i Skive, og præsterede også at blive kåret til årets profil i 1. division i sæsonen 2010/2011. I Hobros oprykningssæson blev Thomsen nummer to i kollegernes afstemning om årets profil efter Kasper Fisker.

Indtil videre har han scoret fem flotte mål og lavet fem assists i Superligaen, så alt i alt er det ikke en hr. hvem-som-helst, der forlader Hobro. Martin Thomsen er ikke kun et one-hit-wonder, der får en ny kontrakt på grund af at have scoret årets mål i Superligaen. Det er en profil med en vidunderlig sparketeknik, der sammen med Jonas Damborg har udgjort en klippefast midterakse på midtbanen i 2,5 år.

Han har været en vigtig bestanddel af startopstillingen og truppen som helhed. Han er med sine 32 år et forbillede for klubbens yngre folk på, hvordan man får en travl hverdag med fodbold, arbejde ved siden af og familie til at hænge sammen samtidig med at man opretholder en god attitude. Han kender klubbens rødder, og som lokal ved han, hvor klubben kommer fra. Dermed er han med til at bevare klubbens fødder i jorden, og det er vigtigt i disse tider, hvor det går stærkt i Hobro.
Martin Thomsens tvillingebror, Peter Thomsen, er også ansat i Hobro som talentkoordinator. Peter Thomsen er i øvrigt tidligere topscorer i klubben, kan nogle måske huske, i Hobros første sæsoner i 2. division for snart et årti siden.

Hobro mister i Martin Thomsen en super fyr, der altid er imødekommende, flink og i det hele taget en god repræsentant for klubben. Da Claus Jensen og jeg skrev bogen om Hobro var Martin Thomsen meget behjælpelig og involverende. Det, oplever jeg, er et særsyn, at spillere er så velvillige overfor pressen som Martin. Det er tydeligt for mig, at han nyder og har nydt oplevelsen i Hobro i fulde drag.

Jeg håber ikke, at man fra nogle sider vil gøre sig stor på Martin Thomsens bekostning og begynde at skyde ham i skoene, at han kun går efter pengene, og postulere, at nu ser man hvor langt det højt besungne fællesskab rakte og mere i samme dur. Det er noget vrøvl. Martin Thomsen er en superdygtig fodboldspiller og en kanon fyr, og han fortjener muligheden for at prøve sig af som fuldtidsprofessionel og få mere tid til familien, som jeg ved, at han ved gud ikke har haft meget af. Man skal huske på, at han, ligesom stort alle andre i Hobro, ikke er kommet sovende til noget, og formentlig ikke havde regnet med at få denne mulighed. Det er skiftet et udtryk for og ikke særlig meget andet, tror jeg.
Jeg er sikker på, at han forlader Hobro med blødende hjerte, men glæder sig ustyrligt til de nye udfordringer. Jeg er også sikker på, at han vil være savnet i Hobro og at døren altid vil stå åben for ham deroppe, for sådan er det med de fleste spillere, der har været i Hobro. De har været der, fordi de kan lide at være der og klubben kan lide dem – ikke på grund af pengene eller på grund af evnerne alene. Ingen kommer til Hobro alene på grund af evnerne på banen. De skal også passe ind udenfor banen, og det gør Martin Thomsen.

Han forlader Hobro på grund af muligheden for at være fuldtidsprofessionel, er jeg sikker på. Han fortjener at opleve, at nu er hans tid kommet. Nu er det hans tur til at nyde det lidt. Og med nyde mener jeg ikke at slå op i banen og blive en dovenlas, men at få lov til at nyde frugterne af mange års hårdt arbejde i divisionerne. Hans indsats på træningsbanen og til kamp vil ingen kunne sætte en finger ved – ej heller fremadrettet.
Silkeborg får en leder både på og udenfor banen, og bruger de ham rigtigt, kommer Martin Thomsen til at sætte sit mærkbare præg på Silkeborg og bliver en stor gevinst.

Spørgsmålet er nu, hvor mange af den slags afgange, vi kommer til at se i Hobro, for mange af de andre spilleres historie ligner Martins, og Hobro kan ganske enkelt ikke matche andre klubbers økonomi endnu.

Afgange har de altid været vant til at håndtere. Selv Fisker og Danilo Arrieta kunne erstattes, så Thomsen kan også erstattes, selvom det ikke er ensbetydende med, at det bliver let. Måske er afløseren allerede i klubben. Det er set før. Skudtruslen fra Thomsens venstreben er ikke sådan lige at erstatte. Mathias Bersang kan noget lignende, men er i højere grad kantspiller. Det er ikke givet, at Martin Thomsens skudtrussel skal afløses direkte på den centrale midtbane. Jeg tror Hobro vil overveje, om man har afløserne, der er farlige udefra, andre steder på banen. F.eks. i form af Martin Mikkelsen, Rasmus Lynge Christensen, en Mathias Bersang i topform eller en forlængelse med Mikkel Thygesen.
Men af dem er det altså kun Martin Mikkelsen, der har kontrakt for den kommende sæson, og jeg er rigtig spændt på at se, hvor stor udskiftning vi kommer til at se i Hobro i løbet af sommeren.

Én kulturbærer er væk. Det kan Hobro klare. For mange bliver svært, for kulturen er p.t. altafgørende i Hobro.